Demokrasi halkın kendi yöneticisini seçme ve hürriyetçi yönetimdir. Amacı fertleri ve toplumu adil, barışsever, yardımsever, bilgili, ahlaklı ve erdemli bir toplum haline getirmektir.Ahlakın temeli doğruluk, haya ve fedakarlıktır.
Demokrasi halkın kendi yöneticisini seçme ve hürriyetçi yönetimdir. Amacı fertleri ve toplumu adil, barışsever, yardımsever, bilgili, ahlaklı ve erdemli bir toplum haline getirmektir.
Ahlakın temeli doğruluk, haya ve fedakarlıktır. Demokraside hürriyet herkes için, adalet herkes için ve ahlakilik herkes içindir. Hizmet edilmesi gereken her şeyin odağında bulunan birey olarak insandır. Demokrasi insana hizmet ve insanın mutluluğu için vardır.
Demokrasinin temel değerleri bireyin hürriyeti, yani iyiyi yapmanın önündeki tüm engellerin kaldırılması ve yardım görmesidir. Sonra adalet, eğitim ve yardımlaşmadır. Demokrasi eğitim ve ahlak ile gelişir. Ahlakın temeli ise maneviyat ve dindir. Dinin ve ahlakın amacı bireye Allah tarafından doğuştan verilen hakların kullanımı ile kabiliyetlerinin gelişimini sağlamaktır. Bu da hür bir eğitim ile mümkün olur. Demokraside eğitim bireyin fıtraten sahip olduğu potansiyel kabiliyetlerin gelişimine zemin hazırlamaktır.
Ahlak Nedir?
Ahlak, Allah’ın emrettiği, peygamberin tavsiye ettiği, aklın güzel gördüğü, insanların da hoş ve iyi karşıladığı şeydir. Peygamberimizin (asm) ifadesi ile “Güler yüz ve hiç kimseye kötülük yapmamaktır.”
Ahlak insana saygı ile başlar. Ahlakın temelinde büyüklere hürmet ve itaat, küçüklere sevgi ve şefkatle yaklaşmak, haram ve helali bilerek helali yapmak ve haramdan kaçmaktır. Ahlaklı insan herkesin kendisine güvendiği ve emniyet ettiği kendisinden kimseye zarar gelmeyeceğine emin olunmaktır. Peygamberimiz (asm) “Büyüklerini saymayan küçüklerini sevmeyen bizden değildir” “Müslüman elinden dilinden insanların emin olduğu kimsedir” buyurmuşlardır.
Peygamberimiz (asm) ahlakı “Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına da yapma!” buyurarak tarif eder. “Kendisi için sevip istediğini başkası için de sevip istemeyenin imanı kemale ermez” “İman bakımından kâmil olanınız ahlakı güzel olandır” buyurarak iman ile ahlak arasındaki bağlantıyı da bize haber vermiştir.
Ahlakı salt “kurallara uymak” şeklinde tarif etmek yanlıştır. Bu zorunlu bir itaat şeklinde anlaşılır. Ahlakilikte ise zorunluluk yoktur. Ahlak, gönüllülük ve istekle şevkle güzel olanı yapmaktır. Güzel ahlak hak dinden, Allah’a ve ahirete imandan kaynaklanır. Dine inanmayanlar da bunu kabul etmek zorundadırlar. Zira peygamberler insanlara hak ve hakikat yanında ahlak dersi vermiş ve bu konuda örnek olmuşlardır. Güzel ahlak peygamberlerin en önemli vasıfları olmuştur. Zira ahlakilik doğruluktur. Doğruluk ise peygamber sıfatının birincisidir.