Önemli olan ferttir, bireydir. Yüce Allah ferdi sorumlu tutar. Hukukun amacı ferdin, bireyin hakkını korumaktır. İbadetler ferdi, bireyi ilgilendirir. Kanunlar ve yönetmenlikler ferdin uyması gereken kurallardır ve onlar için vardır. Sonuçta insan düzelirse dünya düzelir.
Önemli olan ferttir, bireydir. Yüce Allah ferdi sorumlu tutar. Hukukun amacı ferdin, bireyin hakkını korumaktır. İbadetler ferdi, bireyi ilgilendirir. Kanunlar ve yönetmenlikler ferdin uyması gereken kurallardır ve onlar için vardır. Sonuçta insan düzelirse dünya düzelir.
**
Bir çocuk sahilde bulduğu deniz analarını denize atıyordu. Yanına bir beyefendi geldi ve ona ne yaptığını sordu. Çocuk “Deniz analarını kurtarıyorum” dedi. Beyefendi “Onlardan sahilde yüzlerce var. Birkaç tanesini kurtarman neyi değiştirecek?!” dedi.
Çocuk cevap verdi:
“Benim attıklarım kurtuldular. Bizim için onun bir önemi yok, ama her bir denizanasının kendisi için büyük değeri var. Onun hayatı kurtuluyor” dedi.
**
Peygamberimiz (asm) insanlık için gönderilmişti; ama o bir kişiyi kurtarmakla işe başladı. Sonra fert fert inananların sayısı çoğaldı. İnsanlar değişti ve dünyayı değiştirdiler.
Bir kişi deyip geçmeyelim. Bir insan bir dünyadır.
Bir kişiyi kurtarmak bir dünyayı fethetmek gibidir. Bu sebeple Peygamberimiz (asm) “Bir mü'minin değeri Allah katında dünyadan daha değerlidir” buyurmuş ve “Bir insanı hidayete erdirmek güneşin üzerine doğup battığı yerlere sahip olmaktan daha değerli” olduğunu haber vermiştir.
**
Bir toplumda düzenin oluşturulması, sürdürülmesi, korunması kurallarla ve yasalarla gerçekleşir. Kurallara ve yasalara kendiliğinden rıza gösterecek fertler, bireyler olmazsa zorla ve yaptırımlarla düzenin sürdürülmesi mümkün olmaz. Hukuksuzluktan en çok şikâyet edilen toplumlarda bile vatandaşların pek çoğunun düzenin devamlılığını sağlayacak şekilde kurallara uyduğu bir gerçektir. Aksi durum anarşi ve kaostur. Bu durumu sağlayan ise yasalardan çok insanların inançları ve ahlakî anlayışlarıdır.
Burada da ferdin rızası ve kendiliğinden düzene uyması söz konusudur.
**
Bir insana bir şeyi yaptırmak istiyorsanız onun önemini kendisine anlatarak ikna etmeniz gerekmektedir. Bir şeyi yapmak isteyenin gerekçesi vardır. Yapmak istemeyenin ise bahanesi çoktur.
Birine bir şey yaptırmak istiyorsanız onun yapmak istediği şeye yardım etmeniz gerekir. İnsan için önemli olan ne ise onu yapmanın peşindedir. Bunu keşfederseniz onlara bunun daha güzel ve daha iyi şekilde yapılması konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Her şeyden önce insana değer vermek ve değerli birisi olduğunu hissettirmek gerekir. Bu sebeple hiç kimse ile münakaşa etmemek ve aşağılamamak gerekir. Zira her insan Allah’ın değerli bir varlığıdır. Ona ne kadar değerli olduğunu ve bunu koruması ve geliştirmesi gerektiğini anlatmakla onu hayra ve iyiye sevk edebilirsiniz.
Değerli olabilmeniz için de değer vermeniz gerekir.
Vermediğinizi isteyemezsiniz.