Gençlerimizin halinden herkes şikayetçi. Bilgisiz, görgüsüz, amaçsız, hedefsiz, vasıfsız, sorumsuz, üretime katkıları yok, tüketici... Oyun ve eğlence düşkünü... Mezuniyet törenlerine bakalım... Öğrenciler ya şarkı söylüyorlar, ya dans ediyorlar... Okulda öğrendiklerinden ürettikleri matematik başarıları, fizik-kimya deneyleri, fenni buluşları sergilemeli değiller mi?
Gençlerimizin halinden herkes şikayetçi. Bilgisiz, görgüsüz, amaçsız, hedefsiz, vasıfsız, sorumsuz, üretime katkıları yok, tüketici... Oyun ve eğlence düşkünü... Okullarımızın mezuniyet törenlerine bakalım... Öğrenciler ya şarkı söylüyorlar, ya dans ediyorlar...
Öğrencilerden mezuniyet törenlerinde okulda öğrendiklerinden ürettikleri matematik başarıları, fizik-kimya deneyleri, fenni buluşları, resim tabloları, beden eğitimi başarıları, yazdıkları şiirler, hikayeler, aldıkları ödüller olması gerekmez mi?
Nerede eğitim?
Nerede öğretim?
Böyle mi dünya ile yarışacağız?
Böyle mi kalkınıp gelişeceğiz?
**
Gelelim İmam-Hatiplere...
Dindar ve muhafazakar aileler çocuklarını İmam-Hatip okullarına gönderiyorlar. İyi de yapıyorlar...
Neden? Din Eğitimi alsınlar, Allah korkusu ile ahlaklı ve faziletli, namazlı abdestli olsunlar. Dünyanın fani ahiretin baki olduğunu bilerek, dünyayı ahiretin tarlası olarak görüp ona göre yaşasınlar” diye... Öyle değil mi?
Ama öyle mi oluyor? Bu amaca hizmet etmediği için İmam-Hatipler Ümit olmaktan çıkıyor... Durum budur!
Peki İmam-Hatip okullarında “Din Eğitimi var mı?”
“- Din Eğitimi nedir?” sorusuna önce cevap verelim.
Din eğitimi, iman eğitimidir. Allah’ı, peygamberi, ahireti öğretmektir. İnsanın yaratılış amacını, dünya hayatının mahiyetini ve ölümün hakikatini öğretmektir. Bunlar öğretiliyor mu? Maalesef “-Hayır!”
Demek ki İmam-Hatiplerde din eğitimi verilmiyor...
“- Peki İlahiyat Fakültelerinde din eğitinmi veriliyor mu?
Maalesef bu sorunun cevabı da kocaman bir “Hayır!”
Müfredata bakın ve inceleyin... Maalesef verilen eğitim “Felsefî Eğitimdir.”
Bu sebeple bu okullardan “Din Adamı” değil “Din Filozofu” yetişiyor...
Ne demek?
Din Adamı: İnsanın yaratılış amacını, dünya hayatının mahiyetini ve ölümün hakikatini anlayan; Allah’ı, peygamberi, ahireti bilen ve Allah’tan korkan, günahtan kaçan kişidir.
Din Filozofu: Dini konularda, Kur’an ve Sünnetle ilgili hususlarda yorum yapan, felsefe yapan ve tenkit yönü ağır basan, Allah’tan korkmayan, ibadetten kaçan ve dine uymak yerine dini kendisine uyduran kişilerdir.
Siz söyleyin günümüzde “Din Adamı” “Din Öğretmeni” dediğimiz kişiler hangi sınıfa dahildirler?
**
Gelelim İmam-Hatip Ortaokulları Programına
İmam-Hatip Ortaokulları Programında diğer Ortaokullardan farklı “Din Eğitimi” diyebileceğimiz ne var?
1. Kur’ân-ı Kerim dersi (5-6-7-8 sınıflarda haftada 2 Saat)
2. Arapça Dersi, (5-6-7-8 sınıflarda haftada 2 Saat)
3. Peygamberimizin Hayatı, (5-6-7-8 sınıflarda haftada 2 Saat)
4. Temel Dini Bilgiler (6 ve 7 sınıflarda haftada 2 saat)
Diğer Ortaokullarda ise 4-5-6-7-8 sınıflarda okutulan haftada 2 saat “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersi vardır. Aynı sınıflarda İngilizce dersi ise 3 ve 4 saattir.
Kur’ân-ı Kerim dersi Din dersi değildir; Kur’an-ı Kerimi yüzüne okumayı öğrenme dersidir. Dört senenin sonunda düzgün okumayı öğrenen öğrencinin alnından öperim...
Arapça dersi din dersi değildir; dil dersidir. Arapça konuşmayı öğretir. Dört senenin sonunda çat-pat arapça konuşacak öğrencinin de alnında öperim...
Gelelim Din dersi dediğimiz “Temel Dini Bilgiler” dersine: 6 ve 7 sınıflarda haftada 2 saat...
Peygamberimizin Hayatı ise maalesef “Tarihî Bilgi” olarak veriliyor. Buna din dersi demek ne kadar doğrudur? Bunu da okuyuculara havale ediyorum...
Normal Ortaokulda ise “Din Kültürü Ahlak Bilgisi” dersi 4-5-6-7-8 sınıflarda 2’şer saat...
Şimdi soruyorum?
İmam-Hatip Ortaokulunda Din Dersi normal Ortaokul’dan daha az değil mi?
Bu müfredatı hangi akıllı (!) hazırladı ve İmam-Hatip Okullarında “Din ağırlıklı eğitim veriliyor” diye bu dindarlara yutturdu?
İmam-Hatip Ortaokullarının durumu maalesef budur...
**
İmam-Hatip Liselerine gelelim;
4 yıllık İmam-Hatip Liselerinde Din Eğitimi adı altında verilen programa bakalım. 9-10-11-12 sınıflarında sıra ile haftalık ders saatleri:
Kur’ân-ı Kerim: 5+4+4+3
Arapça: 4+3+3+3
Temel Dini Bilgiler: 9. sınıfta 1 saat.
Siyer: 10. sınıfta 2 saat
Fıkıh: 10. sınıfta 2 saat
Tefsir: 11. sınıfta 2 saat
Dinler Tarihi: 12. sınıfta 2 saat
Hadis: 10. sınıfta 2 saat
Akaid: 11. sınıfta 1 saat
Kelam: 12. sınıfta 2 saat.
Hitabet: 11. sınıfta 2 saat.
İmam-Hatip Lisesi mezunları İmam-Hatip ve Müezzin olarak camilerde görevlendiriliyor. Acaba bu ders saatleri bu görevi yapabilmeleri için yeterli midir? Buna da Cami cemaatimiz karar versin...
Bir de bu derslerin “Müfredatına” bakalım acaba ne öğretiliyor? Gerçekte tatmin edici ve yeterli seviyede Fıkıh, Tefsir, Hadis, Akaid, Kelam ve Siyer öğretilebiliyor mu?
Acaba Akaid ve Kelam derslerinde ehl-i hak olan “Ehl-i Sünnet” inancı tam olarak verilebiliyor mu? Yoksa tartışmalı konular üzerinde durulup kafalar mı karıştırılıyor?
Eskiden İmam-Hatip öğrencilerini camilerde tatbikat yaparken görürdük, son senelerde gören var mı? Maalesef yok... Ama “Arapça Müzik” yarışmalarında İmam-Hatipli kızlarımızı görüyoruz.
Bence İmam-Hatip Liseleri “Din Eğitimi” konusunda gerçekten çok yetersiz. Daha önce demiştik Kur’ân-ı Kerim ve Arapça zaten din eğitimi değil. Arapça Kur’an okuma ve Arapça konuşma dersidir. 4 yıllık bir İmam-Hatip Lisesinde birer yıl 2’şer saat gösterilen Hadis, Tefsir, Fıkıh ve Kelam dersi bu bilgileri elde etmek için en kadar yeterlidir?
Buna da İlahiyat’ta hocalık yapan Proflarımız cevap versin...
**
Gelelim Liseli gençlerimizin Din Eğitimi konusundaki bilgisizliğine...
Türkiye’de 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında, açık öğretim öğrencileri dahil, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okullarda 17 milyon 749 bin 876 öğrenci bulunuyor. Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören 7 milyon 560 bin öğrenci ile Türkiye’de toplam 25 milyon 309 bin 876 öğrenci var. İmam Hatiplerde okuyan öğrenci sayısı ise 1.5 milyonu bulmuyor. Yaklaşık 24 milyon okul genci bizim gençlerimiz değil mi? Elbette bizim gençlerimiz. Peki onlara nasıl, nerede, hangi dil ve yöntem ile yaklaşacak, din, kültür, medeniyet anlayışımıza göre eğiteceğiz!?
Okullara Kur’an, Hz. Peygamberi’in (asm) hayatı ve din bilgisi dersleri seçmeli olarak kondu ve siyasi propoganda aracı yapıldı. Lütfen bir araştırma yapalım gençlerimiz bu dersleri seçiyorlar mı? Seçenler gerçekten Kur’an öğreniyor ve Peygamberimizin hayatını, peygamberliğini biliyorlar mı?
Yahu, Kur’an-ı Kerim eğitimi ciddiyet ve gayret ister. Bunun okuması var, tecvidi var, ezberi var... Bu derste Abdest almak ve Kız-Erkek başı örtmek, adabı ve erkanı ile okumak var... Bunların hangisi, ne kadar yapılabiliyor?
Din Eğitimi ve Kur’an öğretimi siyasi araç, siyasetin oy devşirmek için cahil müslümanları aldatma aracı yapılabilir mi?
Eğitim ciddi bir iştir... İhmali çok tehlikelidir.
Lütfen milleti aldatmayalım ve siyaset malzemesi yapmayalım...