EĞİTİM
22.5.2024 16:17

Gençlik Dönemi

Mehmet Ali Kaya
Mehmet ALİ KAYA
Gençlik Dönemi

Kitap asla değerini kaybetmez. Sana fayda vereni al, fayda vermeyeni terk et. İlmin de faydalı olanını, seni Allah’a yaklaştıracak olanını al. Şurası muhakkak ki “Gerçek kendisini asla teslim etmez.” İnsanın en büyük cihadı ve terakkisinin esası nefsi ve hevası ile mücadele etmesidir. Cihadın zaferi devamlılığındadır.

Kitap asla değerini kaybetmez. Sana fayda vereni al, fayda vermeyeni terk et. İlmin de faydalı olanını, seni Allah’a yaklaştıracak olanını al. Şurası muhakkak ki “Gerçek kendisini asla teslim etmez.”

İnsanın en büyük cihadı ve terakkisinin esası nefsi ve hevası ile mücadele etmesidir. Cihadın zaferi devamlılığındadır. Okumanın yaşı yoktur ve en çok insana yaşlılığında lazımdır.

İnsanın hayat boyu kazanımına kültür denir. Kültürel kalkınma es-geçilerek ekonomik ve siyasi gelişme sağlanamaz. Bu sebeple mevlânâ der ki: “Yeni bir şey öğrenmeden geçirdiğim bir günde güneşin doğmasında hayır yoktur.”

Hayatta problem her zaman olacaktır. Problemleri peygamber şefkati ile çözmek gerekir.

Bana inancımın gereğini yaşama fırsatı tanımayan ve düşüncemin hür ifadesine engel olan her sistem istibdat, yani baskıcı dikta yönetimidir.

**

“Öyle kolay uyanmaz, ne söylersen gâfile,

Eğer nasibi yoksa ne söylersen nâfile...”

**

“Dünya ahiretin tarlasıdır.” Her davranışımızın ve her sözümüzün dini bir hkmü ve ahirette karşılığı vardır. Peygamberimiz (asm) “Kim ahiret ameli ile dünyayı talep ederse, onun ahirette hiçbir nasibi yoktur.” (Aclunî, Keşfu’l-Hafa, 2:233.)

“Kim Allah’tan korkarsa her şey ondan korkar.” (Aclunî, 2:222.)

Kim istiğfara devem ederse Allah onun tüm sıkıntılarına bir çıkış yolu açar, dertlerini giderir,ummadığı yerden rızıklandırır.” (Aclunî, 2:247.)

Müslümanların dertlerini dert edinmeyen onlardan değildir.” (Aclunî, 2:249.)

**

Peygamberimiz (asm) “Gençler davama sahip çıktı, ihtiyarlar karşı çıktılar” buyurur. Cahillerle ve kötülerle asla münakaşa etmeyiniz; kısa vadede kesinlikle kötülük galip gelir; uzun vadede ise iyilik galip gelir. Bu sebeple “Sabır” gereklidir.

Peygamberimiz (asm) “Ümmetim arasında ihtilaf çıkarsa haksızlar galip gelir” buyurdular.

Youtube Kanalıma Abone Olun!

Düzenli olarak paylaştığımız videoları kaçırmayın.

Abone Ol