SİYASET
1.3.2024 18:49

İyi Parti

Mehmet Ali Kaya
Mehmet ALİ KAYA
İyi Parti

İYİ Parti’nin bir “Muvazaa Partisi” olduğu sonucunu çıkarmak mümkündür. Zira Demokrat olsaydı Bediüzzaman’ın tavsiye ettiği gibi “DP’ye muhalif olmayarak ayrı bir parti olarak ortaya çıkmaz, DP’ye iltihak ederek Hürriyetçi Demokrasinin güçlenmesine hizmet ederdi.

İYİ Parti, 25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Simgesi güneş ve parti isminin Kayı boyu bayrağından esinlenilerek alıntılanmıştır. TBMM'de 36 milletvekili ile grubu bulunmaktadır.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde bulunan bazı milletvekilleri ve parti üyeleri Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin seçim başarısızlığını eleştirerek parti içerisinde sert bir muhalefet gösterdiler. Başta Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan gibi isimler MHP'yi olağanüstü kongreye götürmek için delege imzaları toplamaya başladı. Ancak hukuki nedenlerle olağanüstü kongreye gidemeyen Milliyetçi Hareket Partisi, Disiplin Kurulu'nun aldığı karar sonrasında Meral Akşener, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ gibi isimleri partiden ihraç etti.

Meral Akşener, Koray Aydın; Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edilen dört milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok; Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden Doğru Yol Partisi kökenli İzmir milletvekili Aytun Çıray ve 200 kişilik kurucu üye ile 25 Ekim 2017 tarihinde, Ankara Yenimahalle'de bulunan Nâzım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde yapılan kongrede İYİ Parti kuruldu; partinin ismi, logosu ve sloganı açıklandı ve Meral Akşener oy birliğiyle partinin ilk genel başkanı seçildi.

Kurucu üye listesinde ağırlıklı olarak Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkücü kökenli kimseler bulunsa da Refah Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve Demokratik Sol Parti’de görev yapmış kişiler de bulunmaktadır.

Parti kurulduktan 17 gün sonra Çankaya'da genel merkez binası açıldı. Meral Akşener burası için İyilerin Evi ismini verdi. İYİ Parti'nin isminin Kayı boyunun bayrağından esinlenilmiştir.

Meral Akşener, İYİ Parti kurulduktan sonra Türkiye'nin çeşitli illerine ziyaret gerçekleştirmeye başladı. Genel merkez binasının açıldığı gün, Akşener ''Özal'ın en güçlü olduğu dönemde Demirel Türkiye'yi gezdiğinde erken seçim gelmişti'' dedi. Akşener'in öngördüğü tarih olan 15 Temmuz 2018'de erken seçim olabileceği düşüncesi ile YSK'nın şart koştuğu seçimlerden altı ay evvel kongre yapma şartını yerine getirmek için olağan kongre kararı alındı. 10 Aralık 2017 tarihinde prosedürü sağlamak amacıyla dar bir katılımla 1. Olağan Kurultay gerçekleştirildi. 1 Nisan 2018 tarihinde, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşen kurultaya emniyet kayıtlarına göre 123.000 civarı vatandaş katıldı. “İYİ'ler Kazanır” sloganı ile gerçekleştirilen kongrede kurul üye sayıları arttırıldı. Akşener 1061 delegeden 1 geçersiz oy hariç oyların tamamını alarak güven tazeledi. Seçim hazırlıklarının başlangıcı olarak görülen kurultaydan sonra Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli iktidara seslenerek erken genel seçim istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerin ardından 24 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri sonrası Afyonkarahisar'da toplantı düzenlendi. Gruplar halinde partililer seçimle ilgili görüşlerini bildirdiler. Hedeflenen oy oranına ulaşılamaması, bazı partililerin bulundukları seçim bölgesi yahut sıralamalarını eleştirmeleri nedeniyle genel başkan, İYİ Parti'yi seçimli olağanüstü kurultaya götürme kararı aldı. 22 Temmuz 2018 tarihinde yapmış olduğu açıklamada gerçekleştirilecek kongrede aday olmayacağını ve aday olacak arkadaşlarına başarı dilediğini ifade etti.

Yetkililerin söylemlerindeki ısrarları ve parti üyelerinin çabaları sonucu Akşener geri döndürülerek tek aday gösterildi. Durumla ilgili olarak Akşener “Töre konuştu, han sustu. İradenize boyun eğdim, gel dediniz geldim” dedi. 12 Ağustos 2018 tarihinde, ATO Congressium'da gerçekleştirilen kurultayda genel başkana tam yetki verilerek blok liste kurma hakkı sunuldu. 1124 delegenin katılımı ile gerçekleştirilen kurultayda Akşener yeniden genel başkan seçildi.

Genel İdare Kurulu üye sayısının düşürülmesi, yeniden üye seçimi için olağanüstü kurultay gerçekleştirildi. Parti kuruluşunun ilan edildiği Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde 3 Ağustos 2019 günü 793 delege bir araya geldi. Bugün Geleceğin İlk Günü sloganı ile Türkiye'nin gidişatına ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini sundu. Merkez ve merkez sağda konumlanan siyasi partilerden farklı olarak ilk defa çarşaf liste uygulaması yapıldı. Kurultay öncesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk defa İYİ Parti'yi geri dönmek üzere davet etti. MHP ile bütünleşme çağrısına karşılık partinin resmi sosyal medya hesabından müstehzi bir cevap verilerek davet reddedildi.

Akşener 20 Ocak 2020 tarihinden itibaren esnafın sorunlarına dikkat çekmek ve esas gündemin ekonomi olmasına gayret göstermek için Anadolu gezilerine başladı. Halkın gündeminin siyaset gündeminden farklı olduğunu, seçmenin velinimet haline getirilmesi için bu hareketi başlattığını ifade etti.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0Y%C4%B0_Parti

Sonuç ve Değerlendirme

İYİ Parti'nin Siyasi Misyonu Milliyetçilik üzerine kurulmuştur. Kökeni de MHP olduğu için “Partiler kökenlerine bağlıdır” genel kuralı gereği kökenine bağlıdır. MHP ile aralarındaki tartışmalar ve sürtüşmeler sonucu ayrı bir parti olarak yine MHP’den ayrılan ve aynı misyona sahip olanlar tarafından kurulmuştur. Yine aralarındaki anlaşmazlıklardan dolayı Ümit Özdağ ayrılarak 21 Ağustos 2021 tarihinde Zafer Partisi adında bir parti daha kurmuştur.

Bediüzzaman Said Nursi hazretleri “Bu vatanda dört parti vardır” tespitinden yola çıktığımız zaman İyi Parti’nin “Millet Partisi”nin bir versiyonu olduğu gerçeği ile karşılaşırız. Bediüzzaman Demokrat Partisi düşerse ya Halk Partisi veya Millet Partisi iktidar olur. Halk Partisini bu millet ihtiyarı ile iktidara getirmez” buyurur. Bu tespitten yola çıktığımız zaman CHP’nin ve İyi Partinin içinde bulunduğu bir Millet İttifakının Demokrat olamayacağı sonucuna ulaşırız.

28 Şubat 1997 Postmodern darbe benzeri “Toplum Mühendisliği” projesine göre 2002 yılında kurulan ve 28 Şubat Kararlarının” uygulamasını sağlamayı amaç edinen AKP yine bu sürecin organizatörü olan MHP ve Toplum Mühendisleri örgütlerinin amaçlarına hizmet etmeye devam etmektedir. “Başkanlık Sistemi” bu çalışmanın sonucudur. Bu durum Cumhur İttifakı şeklinde AKP-MHP ittifakı ile devam etmektedir. Bunun karşısında ise CHP-İYİ Parti’nin oluşturduğu DP, DEVA ve GELECEK PARTİSİ’nin zorunlu olarak katıldığı Millet İttifakı bulunmaktadır. Bunların da Demokrat zihniyeti temsil etmedikleri tartışmanın ötesinde bir gerçektir.

MHP’den ayrılan Meral Akşener 2018 Erken seçimlerine katılmak için Demokrat Parti ile iş birliği yaparak DP amblemi altında seçimlere katılacaktı ki CHP, kendi partisinden İYİ Parti’ye 15 Milletvekili transfer ederek DP ile ittifak kurmasını ve DP’nin yıldızının parlamasını önledi. Bu da göstermektedir ki gerek AKP ve gerekse CHP, Demokrat Parti’nin gelişimini engellemektedir. Bundan da İYİ Parti’nin bir “Muvazaa Partisi” olduğu sonucunu çıkarmak mümkündür. Zira Demokrat olsaydı Bediüzzaman’ın tavsiye ettiği gibi “DP’ye muhalif olmayarak ayrı bir parti olarak ortaya çıkmaz, DP’ye iltihak ederek Hürriyetçi Demokrasinin güçlenmesine hizmet ederdi.

Bediüzzaman der ki: “Bu vatanda şimdilik dört parti var. Biri Halk Partisi, biri Demokrat, biri Millet, diğeri İttihad-ı İslâmdır... Millet Partisi ise: Eğer İttihad-ı İslâmdaki esas olan İslâmiyet milliyeti ki, Türkçülük onun içinde mezc olmuş bir millet olsa, o Demokratın mânâsındadır, dindar Demokratlara iltihak etmeye mecbur olur.” (Emirdağ Lahiksı, 746.)

Youtube Kanalıma Abone Olun!

Düzenli olarak paylaştığımız videoları kaçırmayın.

Abone Ol