FELSEFE
25.8.2023 21:09

Yalnız Bugünü Yaşamak

Mehmet Ali Kaya
Mehmet ALİ KAYA
Yalnız Bugünü Yaşamak

Hz. Ali (ra) “Dün geçti, yarın ise hiç belli değil. Öyle ise elinde olan bugüne ve bugünü değerlendirmeye bak” demiştir. Bediüzzaman Said Nursi (ra) da “Hayat zannettiğiniz halat, yalnız bulunduğunuz andır” diyerek bu gerçeği biraz daha açmıştır.

Hz. Ali (ra) “Dün geçti, yarın ise hiç belli değil. Öyle ise elinde olan bugüne ve bugünü değerlendirmeye bak” demiştir. Bediüzzaman Said Nursi (ra) da “Hayat zannettiğiniz halat, yalnız bulunduğunuz andır” diyerek bu gerçeği biraz daha açmıştır. Madem durum böyledir. Öyle ise en değerli şey bu gündür. Bugünü değerlendirmek en karlı iştir.

Yalnız bugün için mesut olacağım.

Yalnız bugün için her şeyi kendime uydurmaya çalışmayacağım.

Yalnız bugün için sıhhatime önem vereceğim.

Yalnız bugün için zihnî egzersiz yapacağım. Faydalı şeyler öğreneceğim.

Yalnız bugün için kendimi belli etmeden birine iyilik edeceğim.

Yalnız bugün için güler yüzlü olacağım.

Yalnız bugün için sinirlenmeyeceğim ve yavaş konuşacağım.

Yalnız bugün için nezaketle hareket edeceğim.

Yalnız bugün için arkadaşlarımı çok öveceğim ve tenkit etmeyeceğim.

Yalnız bugün için kimsede kusur bulmayacağım.

Yalnız bugün için hiçbir kimseyi terbiye ve ıslah etmeye kalkışmayacağım.

Yalnız bugün için bu günümü verimli geçirmeye çalışacağım.

Yalnız bugün için günümü planlayarak ne zaman ne yapacağımı yazacağım.

Yalnız bugün için yarım saat kitap okuyacağım.

Yalnız bugün için öğlen yarım saat istirahat edeceğim.

Yalnız bugün için beş vakit namazı camide kılacağım.

Yalnız bugün için korkmayacağım ve çalışacağım.

Yalnız bugün için neşeli olacağım, neşeli davranacağım.  

Yalnız bugün için beni tenkit eden kimselere kızmayacağım.

Biri çıkar da, bir kimsenin seni yerdiğini söylerse, ileri sürüleni yalanlamaya kalkma. Yalnız şu cevabı ver: “Bunu söyleyen şüphesiz başka eksiklerimi bilmiyordur. Bilseydi, sadece bunu söylemekle yetinmezdi.

**

Öfkelenmek insanlığın gereğidir. Yerinde öfke iyidir. Konfüçyüs şöyle demektedir: “Öfkelenmeyen insan aptaldır, fakat öfkelenmeyen insan akıllıdır.” Düşmanlarımızı affedip unutmanın en emin yolu, kendimizi yüce gaye ve hedefler için çalışmaktır. Nefsimize boş vakit bırakmamamızdır” Laurance Janes “Kavgaya vaktim yok, teessüfe vaktim yok. Hiçbir insan, kendisinden nefret edecek kadar alçalmaya beni zorlayamaz.”

“Yüksek tansiyonlu insanların seçkin vasıfları kindir. Kin, müzminleşirse, arkasından yüksek tansiyon ve kalp müzminleşir.” Shakspeare “Düşmanlarınız için yaktığınız ocağı, kendinizi yakacak kadar kızdırmayınız.” Atalarımız bize “Keskin sirke küpüne zarar verir” demişlerdir. “Biz düşmanlarımızı sevecek kadar saygıdeğer insanlar olmayabiliriz. Fakat kendi sıhhat ve selametimiz için, hiç olmazsa onları affedelim ve unutalım.”

Her zaman ölçülü olmaya çalışmalıyız. A. Lincoln “Hiçbir kimseyi yaptığından dolayı methetmemeli ve hiçbir kimseyi yaptığı veya yapamadığından dolayı tenkit etmemeliyiz. Çünkü hepimiz, insanları oldukları gibi ve ebedi olacakları gibi kalıba sokan şartların, hallerin, muhitin, terbiyenin, kazanılmış adetlerin, irsiyetlerin mahlûkuyuz” demektedir.

Bugünü yaşamak için işimi planlamalı ve yapmalıyım. Hiç kimseden intikam almaya çalışmamalıyım ve sevmediğim insanları düşünmek için bir dakika zamanımı ayırmayacağım.

Sonuç olarak bu günümü iyi geçirir ve verimli şekilde değerlendirirsem bütün ömrümü en verimli şekilde değerlendirmiş olmaz mıyım?

Youtube Kanalıma Abone Olun!

Düzenli olarak paylaştığımız videoları kaçırmayın.

Abone Ol